Izvješće sa 7. European Operating Room Nurses (EORNA) Congres-a

kbcsm eorna izvjestaj 2015 (5)Pripremile: Marija Jurić, bacc.med.techn.; Ivanka Budiselić – Vidaić, dipl.med.techn.

Od 07. do  10. svibnja 2015.g. u Rimu, Italija, održavao se 7. kongres Europskog udruženja operacijskih sestara. Kongresni centar Ergife posjetilo je preko 1200 sudionika iz 46 zemalja svijeta. Tema Kongresa je bila: “Umjetnost perioperativne njege : vječno usavršavanje.”

Na Kongresu je održano preko 110 prezentacija, izloženo preko 184 postera  te organiziran posjet u pet rimskih bolnica. Tridesetak vodećih svjetskih proizvođača medicinske opreme imalo je svoje radionice, prezentacije noviteta te izlagače u industrijskoj dvorani.

Teme prezentacija su bile raznovrsne, a najposjećenije su bile, one uvijek aktualne za operacijske sestre, izlaganja vezana uz: sprječavanje infekcija, smanjenje mogućnosti pogrešaka u operacijskoj sali, sigurnost pacijenta, suzbijanje stresa te međuljudske odnose. Kao jedan od glavnih izlagača posebno se istaknuo Jan De Boeck (voditelj odjela za poslovanje operacijske sale u Antwerp , Belgija, internacionalni profesionalni trener i predavač), s izlaganjem u kojoj se govorilo o tome kako poboljšati perioperativni svijet pozitivnim stavom i vježbama koje smanjuju stres.

Hrvatska kao jedna od 26 članica EORNE sudjelovala je u organizaciji kongresa. Osim članice Upravnog odbora EORNE,  Ivanke Budiselic- Vidaic, člana znanstvenog odbora,  Marije Jurić, Kongresu je prisustvovalo i 26 operacijskih sestara iz svih krajeva Hrvatske. Posebno smo ponosni jer je poster iz Hrvatske, naziva: “Sigurnost pacijenta – organizacijska kultura sprečavanja neželjenih događaja“, čiji su autori Marin Repustic, Ivanka Budiselic- Vidaic, Slavica Berić, Božica Ilijač, Ksenija Stanić i Marinka Vlah, osvojio 2. nagradu za najbolji poster Kongresa.

Sljedeći EORNA kongres održava se u svibnju  2017.g. u Grčkoj, na otoku Rodos.