Izvješće s tečaja Novi pristupi u neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji

U Zagrebu je 29. studenog 2019. godine održan jednodnevni tečaj za liječnike, medicinske sestre/tehničare i fizioterapeute pod nazivom “Novi pristupi u neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji”.

Neinvazivna mehanička ventilacija (noninvasive ventilation – NIV), oblik je ventilacije bolesnika koji se provodi bez primjene endotrahealne intubacije. Primjenjuje se sve  češće  u jedinicama intezivne skrbi u liječenju akutne respiracijske insuficijencije (ARI) različitih uzroka a uz pomoć standardnih ili prijenosnih respiratora putem maske.

Ciljevi primjene NIV-a  vezani su za reverziju simptoma, stabilizaciju plućne izmjene plinova i nakon što se započne NIV potreban je nadzor bolesnika i to:

  • monitoring/trajno praćenje vitalnih funkcija,
  • procjena stanja svijesti,
  • procjena težina zaduhe,
  • procjena integriteta kože,
  • procjena nutritivnog statusa i balansa tekućine,
  • sinkronizacija disanja s ventilatorom i
  • kontrola acidobaznog statusa i parcijalnih tlakova 02 i CO2 u arterijskoj krvi.

Fizioterapeut kod bolesnika na respiratornoj potpori provodi intervencije kao što su obrasci disanja, prevencija komplikacija dugotrajnog ležanja, eliminacija sekreta, vježbe disanja s povećanjem učinkovitosti disanja/koordinirana aktivacija respiratornih mišića te surađuje s članovima tima u procesu ,weaninga, postupka prestanka mehaničke ventilacije.

Kroz stručna predavanja  sudionici su imali mogućnost  stjecati i proširiti svoja znanja o primjeni, ciljevima i prednostima neinvazivne mehaničke ventilacije

Održana je radionica koja je pružila mogućnost kontinuirane edukacije te priliku upoznavanja s problemima respiratornog sustava, rada na uređaju za NIV i izmenjivanje znanja i iskustava s kolegama iz drugih ustanova.

Iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila sudionici tečaja bili su Miroslav Nedić, dr. med., Renata Čosić, dipl. med. techn., i Saša Matejčić, dipl. physioth.

Pripremio: fizioterapeut Klinike za bolesti srca i krvnih žila, Saša Matejčić, dipl. physioth.

.