Izvješće s radionice „Nurses and technicians cryo training“

Od 29. do 30. listopada 2019. godine održana je radionica za medicinske sestre i tehničare elektrofiziologije u Tolochenazu, Švicarska, pod nazivom „Nurses and technicians cryo training.“

Cilj radionice je stjecanje i proširivanje znanja o cryo konzoli, metodama rješavanja problema oko iste, instrumentiranja oko cryo procedure (cryo ablacija – provodi se korištenjem kriobalona koji zamrzavanjem tkiva uklanja neželjene električne signale koji  pridonose nastanku fibrilacije atrija), rukovanje materijalom vezanim za instrumentiranje te najnovije preporuke od proizvođača.

Prvog dana boravka posjetili smo muzej u kojem je izložen prvi elektrostimulator srca (pace maker) te se upoznali s proizvodnjom i  razvojem uređaja za elektrostimulaciju srca. Drugog dana radionice polaznici su raspoređeni u tri skupine i svaka je skupina imala drugačiji zadatak.

Prva se skupina upoznala s praktičnim djelom tj. rukovanjem konzolom i spajanjem cryo balona na istu, pripremu uvodnice te svih spojeva između cryo balona i konzole. Druga  skupina je izvodila ablaciju cryo balonom na modelu lijevog atrija koji je izrađen od stakla te osnovne principe rješavanja problema ukoliko sistem upozori na grešku ili usred manjih kvarova. Treća skupina je gledala video o kompletnoj proceduri cryo ablacije te interaktivno sudjelovala  tražeći  različitosti u obavljanju procedure između polaznika tj.timova iz različitih ustanova.

Slobodnog vremena nije bilo jer sve je bilo podređeno edukaciji cryo metode.

Polaznici radionice su medicinske sestre i tehničari elektrofizioloških timova iz Češke, Srbije, Rumunjske, Portugala i Hrvatske. Iz Hrvatske su prisustvovali Sanja Keleković i Tomislav Pijetlović iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC – a Sestre milosrdnice te kolege iz KBC – a Zagreb.

Ključna riječ: cryo ablacija

Pripremio:Tomislav Pijetlović, medicinski tehničar