Izvješće: Kongres Futur-z 2018.

U periodu od 16. do 18. 11.2018. godine u Opatiji je održan kongres s međunarodnim sudjelovanjem za zdravstvene profesije pod nazivom “Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015 – 2030 – Futur-z.”

Kongres je imao za cilj potaknuti razmjenu znanja i iskustava među zdravstvenim profesijama. Neke od tema panel rasprava bila su: “Trenutno stanje u zdravstvenom sustavu,” “Što je napravilo Ministarstvo zdravstva u 2018. godini?,” “Kako do uštede u onkološkoj terapiji?” te “Kako Microsoft vidi digitalizaciju zdravstva?.”

Ono što je bilo najzanimljivije nama, medicinskim sestrama, bila je panel rasprava: “Može li proširenje kompetencija medicinskih sestara biti odgovor na nedostatak zdravstvenih profesionalaca?.”

Svečano otvaranje Kongresa i uvodno predavanje naziva: “Zdravstvo i zdravstveni  sustav u Republici Hrvatskoj – 2018” održao je ministar zdravstva Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med.  U njemu se osvrnuo na trenutno stanje zdravstvenog sustava, nedostatak zdravstvenih djelatnika, odlazak medicinskih sestara na rad u inozemstvo, prekovremeni rad, dužinu lista čekanja za određene pretrage koje se obavljaju u zdravstvenim ustanovama, priznavanje koeficijenta za medicinske sestre sukladno njihovoj naobrazbi i slično.

Sudionici Kongresa bili su različiti zdravstveni profesionalci kao što su medicinske sestre, liječnici, fizioterapeuti, farmaceuti, ali i predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatske komore medicinskih sestara itd. Zatvaranje Kongresa upriličeno je svečanom gala večerom uz međusobno druženje, razmjenu iskustva i znanja te stvaranje novih poznanstava.

Medicinske sestre Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i ove su godine sudjelovale na Kongresu. Prisutne su bile Vesna Svirčević, mag. med. techn., Sanja Lešnjak, bacc. med. techn. i Vanja Ramljak, bacc. med. techn.

Pripremile: Vesna Svirčević, mag. med. techn., Vanja Ramljak, bacc. med. techn., Klinika za neurokirurgiju