Izvješće s 5. simpozija Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara

 

Od 07. do 10. studenog 2019. godine u Makarskoj je održan 5. simpozij Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem.

Na simpoziju je sudjelovalo oko 150 sudionika iz Hrvatske te pozvani predavači prof. dr. sc. Mario Ivanuša, Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, Zagreb; Lynne Hinterbuchner, predsjednica Odbora za nacionalna društva, iz Salzburga, Austrija; V. Andročec i L. Žerdoner, UKC Ljubljana, Slovenija.

Iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC – a Sestre milosrdnice na simpoziju je prisustvovalo 14 medicinskih sestara/tehničara kao autori ili koautori sa sedam stručnih radova. Tijekom simpozija održana su  44 stručna predavanja i izložena su 2 postera.

Stručne teme bile su zastupljene iz sljedećih područja:

 • intenzivna i akutna kardijalna skrb,
 • prevencijska kardiologija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika,
 • invazivni i neinvazivni postupci u kardiologiji,
 • zatajivanje srca,
 • slobodne teme.

Kroz stručna predavanja  naglasak je bio na inovativnim postupcima i novim spoznajama intezivne kardiološke skrbi koje doprinose  poboljšanju kvalitete skrbi za bolesnike te razmjena znanja i iskustva kardiološke i kardiokirurške prakse. Prikazana je kompleksnost rada u invazivnoj i interventnoj kardiologiji i elektrostimulaciji te složenost i izazov zdravstvene skrbi bolesnika sa zatajivanjem srca.

Prvog i drugog dana simpozija su održane radionice s interaktivnim vježbama. Polaznici radionica imali su mogućnost proširiti svoja znanja uz voditelje radionica iz tri elektrofiziološka centra. Ivica Benko iz Zagreba, KBC Sestre milosrdnice; Krešo.Libernjak iz Zadra, OB Zadar; Igor Ferjačić iz Mostara, Poliklinika Vitalis, svojim su dugogodišnjem radom u tako specifičnom djelokrugu rada elektrofiziologije i elektrostimulacije srca  primjerima iz prakse prenijeli svoja znanja i iskustva.

Teme radionica bile su zastupljene iz područja elektrokardiografije i elektrostimulacije srca:

 • napredna interpretacija EKG zapisa,
 • bradikardije i blokovi,
 • tahikardije uskog QRS kompleksa,
 • tahikardije širokog QRS kompleksa,
 • sistem elektrostimulacije,
 • implantacija srčanog elektrostimulatora,
 • testiranje srčanih elektrostimulatora – interaktivna vježba na simulatoru.

Radionica “Suvremeni koncept i izazovi sestrinstva u kardiovaskularnoj prevenciji” koju su vodile kolegice iz Thalassotherapie, Opatija, zaintrigirala je sve one medicinske sestre koje se u svome svakodnevnom radu bave bolesnikom, edukacijom, prevencijom te potiču bolesnike i njihove obitelji na ustrajnost i suradljivost u liječenju.

Svi sudionici simpozija su dobili časopis Hrvatskog kardiološkog društva Cardiologia Croatica. Ovo izdanje časopisa ima posebno značenje jer je tema čitavog broja kardiološko  sestrinstvo u Hrvatskoj i predstavlja  povijesni razvoj 13 koronarnih jedinica u Hrvatskoj.

Pripremila: Božica Leško, bacc. med. techn.