Izvješće s 23. stručnog skupa medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi, Brijuni 2018. g.

Od 16. do 19.06.2018. godine na Brijunima se održavao 23. stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne medicine s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog društva za hitnu i internističku intenzivnu medicinu.

Nakon registracije sudionika, pozdravni govor uputila je predsjednica Stručnog skupa, Marina Stazić, u kojem je svima poželjela uspješnu razmjenu iskustava između zdravstvenih profesija koje zbrinjavaju pacijente u intenzivnoj skrbi kao i ugodno druženje tijekom Stručnog skupa. I ove godine u velikom broju sudjelovale su medicinske sestre i tehničari uz liječnike i predstavnike  drugih zdravstvenih profesija.

Po završetku predavanja, radno predsjedništvo otvorilo je diskusiju u kojoj su sudionici dobili priliku izmijeniti iskustva u radu i osvijestiti probleme s kojima se pri tome susreću. Naglašeno je da je važno da zdravstveni profesionalci koji rade u jedinicama intenzivne i postintenzivne skrbi budu visokoobrazovani kako bi znali prepoznat zahtjeve i hitna stanja pacijenata o kojima skrbe i koji nemaju mogućnost da sami zatraže medicinsku pomoć.

I ove godine na ovom stručnom skupu aktivno su sudjelovale i medicinske sestre i tehničari KBC – a Sestre milosrdnice s izlaganjima:

  • Nutritivne potrebe neurokirurških bolesnika u jedinici postintenzivne medicinske skrbi“, Matea Jambreković, Vanja Ramljak
  • „Enteralna prehrana nedonoščeta i novorođenčeta u jedinici intenzivnog liječenja“, Hana Cindrić, Kristina Čokor,
  • „Očuvanje disanja kod ozljede leđne moždine“, Mara Martić, Štefanija Špoljar
  • „Intenzivno praćenje pacijenata s opeklinama“, Ružica Stanić, Katarina Sitar
  • „Postavljanje i njega centralnih venskih katetera“, Saša Šavorić, Kristina Škrlec, Zila Mikić

Po samome završetku Stručnog skupa uz zahvalu svim učesnicima, proglašene su najbolje prezentacije, te dogovoreno daljnje druženje na sličnim stručnim događanjima.

Pripremila: Vanja Ramljak, bacc. med. techn., Klinika za neurokirurgiju, KBC Sestre milosrdnice