Izvješće: Regionalni tečaj traumatoloških operacijskih sestara u Mariboru

Od 21. do  22.  siječnja 2018. godine, u Mariboru, u Hotelu Habakuk, organiziran je regionalni tečaj za traumatološke operacijske sestre.

Prisustvovale su medicinske sestre /instrumentarke i tehničari instrumentari iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Predavači iz Slovenije bile su sestre iz  UKC Maribor, OB Murska Sobota i SB Celje. Iz Hrvatske su sudjelovale instrumentarke KBC-a Split, KB-a Dubrava, KBC-a Sestre milosrdnice, KBC-a Osijek, KB-a Merkur i KB-a Sv.Duh. Srbiju su predstavile instrumentarke Instituta za ortopedsko kirurške  bolesti Banjica, KC Niš i KCS Urgentnog centra Beograd.

Kliniku za kirurgiju, KBC Sestre milosrdnice, predstavljala je instrumentarka Dijana Hussri, a kolegice iz Klinike za trumatologiju, lokacija Draškovićeva aktivno su nastupile s dva predavanja na temu:

  1. „Introduction of department“: Nevenka Lukavski
  2. „Distal radius – our experience“: Tanja Stiperski

Tečaj je otvorila medicinka sestra Marjetka Mihelič, glavna sestra traumatološke sale KBC-a Maribor, koja je održala kratki govor dobrodošlice. Kroz prezentirane radove dobili smo uvid u organizaciju i način rada sestara instrumentarki traumatoloških operacija u različitim državama. Razmijenili smo iskustva vezana za instrumente s kojima svakodnevno radimo. Dotakli smo se i tematike školovanja i edukacije sestara instrumentarki, čemu se u Sloveniji daje osobita važnost. Istaknuli smo problem operacijskih sestara u Hrvatskoj, za koje ne postoji trenutno mogućnost izobrazbe na dodiplomskim studijima. Naše medicinske sestre ova specifična znanja i tehnike instrumentiranja prenose s „koljena na koljeno“, te su prisiljene tražiti informacije kroz stranu literaturu.

Posebno su bile korisne  rasprave nakon svakog predavanja. Kroz rasprave smo imali priliku komentirati pozitivne radne procese, razmijeniti dojmove te dobiti uvid u organizaciju rada u susjednim državama.

Na kraju radnog dijela organizirano je druženje za sudionike na otvorenom, te smo imali prilike uživati u pogledu na pohorske skijaške staze.

Izvješće priredila: Elzika Radić, dipl.med.techn.