Izvješće: Primalje Klinike za ženske bolesti i porodništvo sudjelovale na 42. simpoziju Hrvatske udruge za promicanje primaljstva u Čakovcu

Od 10. do 12. svibnja 2018. godine u Čakovcu se održao 42. simpozij Hrvatske udruge za promicanje primaljstva pod naslovom: „Samostalnost – izazov ili potreba?“.

Stotinjak primalja iz cijele Lijepe Naše, od Dubrovnika do Vukovara preko Pule, okupilo se na Simpoziju koji se već tradicionalno održava u svibnju, mjesecu u kojem obilježavamo i Međunarodni dan primalja (05. svibnja).

Iz Klinike za ženske bolesti i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice sudjelovalo je šest primalja: Neda Davidović, Blaženka Dimovski, Suzana Haramina, Ivana Komerički, Banana Kunina i Iva Podhorsky Štorek.

Uvodnim govorima na svečanom otvorenju izvršne direktorice Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, Karmen Cecarko Vidović, i predsjednice Hrvatske komore primalja, Barbare Finderle, te međimurskom pjesmom u izvedbi Marije Jambrošić, primaljska himna „Ključ života,“ koja je bila popraćena mnoštvom lijepih slika s porođaja.

Radni dio trajao je puna dva dana s predavanjima, poster prezentacijama i radionicama. Neke od tema koje smo slušali su: Primalja u zajednici, Uloga primalje u osnivanju samostalnih primaljskih jedinica u bolničkom okruženju, Kontakt koža na kožu kod carskog reza, Dobrobiti nošenja djece, Psihofizičke faze u trudnoći te Međupartnerski odnosi. Posebnu čar drugom danu dale su praktične radionice: Kardiotokografija, Šivanje epiziotomije i Reanimacija novorođenčeta. Dokaz zanimljivosti predavanja je taj što je dvorana bila puna od početka do kraja predavanja, a u svakoj pauzi vodile su se zanimljive i konstruktivne rasprave.

Na kraju Simpozija održala se skupština članica HUPP – a i posjet rodilištu. Na svečanoj večeri izabran je najbolji rad, a to je kolegice Mirjane Mate Ello iz Vinkovaca.  Oduševljenje  i zadovoljstvo koje nas je pratilo tijekom dva radna dana Simpozija nastavilo se i trećim danom gdje smo na izletu upoznali Međimurje, njegove geografske i kulturne ljepote te gastronomske delicije.

Izvješće pripremila: Banana Kunina, bacc. med. techn., KIinika za ženske bolesti i porodništvo