Izvješće medicinskih sestara Klinike za kirurgiju: II. Simpozij „Enterostomalna terapija u Hrvatskoj danas“

Od 4. do 6. svibnja 2018. godine u Poreču, u hotelu Laguna Materda, održan je 2. Simpozij „Enterostomalna terapija u Hrvatskoj danas.“ Simpozij je organiziralo Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije i Hrvatsko društvo za digestivnu kirurgiju HLZ – a.

S Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice prisustvovale su medicinske sestre Ivanka Gašparić, Ivana Komarica, Barica Kordić i Elzika Radić. Od liječnika kirurga Simpoziju su prisustvovali dr. Suzana Janković i dr. Marijan Romić.

Sudionici ovog stručno – znanstvenog Simpozija bili su liječnici i medicinske sestre čije je područje interesa timsko zbrinjavanje bolesnika sa stomom i fistulom probavnog trakta. Osim naših medicinskih sestara i liječnika, gosti predavači bili su enterostomalni terapeuti iz engleske bolnice St Mark’s Hospital, koji imaju dugogodišnje holističko iskustvo zbrinjavanja ovih bolesnika.

Riječima dobrodošlice Simpozij je otvorio doc. Marko Zelić, koji je zatim održao predavanje i upoznao nas sa programom edukacije enterostomalnih terapeuta pri Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Predsjednica Društva medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, Vesna Konjevoda, govorila je o statusu enterostomalnih terapeuta u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske danas i viziji razvoja ove specijalizacije u budućnosti.

Zatim su predstavljeni studenti enterostomalne terapije koji su pred završetkom obrazovanja, a dolaze iz svih bolnica Republike Hrvatske.

Održane su radionice na kojima je pokazano kako se pravilno preoperativno markira i pozicionira mjesto stome i koliko je taj postupak važan za kvalitetu života i socijalno funkcioniranje bolesnika nakon otpusta u životnu i radnu sredinu. Osim demonstratora, enterostomalnih terapeuta, na radionicama su kao dio tima sudjelovali i liječnici kirurzi koji su odgovarali na pitanja i savjetima usmjeravali sestre kako bi što pravilnije odredile mjesto izvođenja stome. Ponosni smo na kolegicu Ivanku Gašparić, prvog enterostomalnog terapeuta u Republici Hrvatskoj, s Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice, koja je sada s već dvogodišnjim specijalističkim iskustvom vodila radionicu i poučavala zainteresirane o postupcima markiranja.

Kolegice i kolege iz Engleske održali su niz predavanja u kojima su predstavili svoje dugogodišnje iskustvo organizacije, procesa rada i menadžmenta u bolnici St Mark’s Hospital u Londonu.

Gospodin Željko Gardio, predsjednik Hrvatskog udruženja za chronovu bolest i ulcerozni kolitis, govorio je o problemima bolesnika i psihološkim aspektima koje proživljavaju bolesnici nakon saznanja da će dobiti stomu.

Zadnji dan održan je okrugli stol na kojem smo predstavili probleme s kojima se susrećemo ali i mogućnosti rješavanja istih u budućnosti. Elzika Radić, glavna sestra Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice, predstavila je model organizacije rada enterostomalnog terapeuta ali i viziju poboljšanja s aspekta menadžmenta i uključivanja psihologa kao neizostavnog člana tima u zbrinjavanju bolesnika sa stomom.

Simpozij je protekao u prijateljskoj atmosferi u kojoj je, osim radnog dijela, naglasak bio na neformalnom druženju u kojem su medicinske sestre i liječnici digestivne kirurgije uspostavili međusobne kontakte i razmijenili iskustva iz prakse. Naročito je bilo dojmljivo vidjeti novu „pionirsku“ generaciju enterostomalnih terapeuta koji su sa velikom dozom entuzijazma, znanja i ambicije pokazali iznimnu zainteresiranost, želju i volju za daljnjim razvijanjem sestrinske struke, vođeni znanjima i željom da na najkvalitetniji način provode proces zdravstvene njege bolesnika sa stomom na dobrobit bolesnika, zdravstvenog sustava i cijele zajednice.

Izvješće pripremila: Elzika Radić, dipl. med. techn.