Izvješće: Interventional Nurse Training Course u Makarskoj

U Makarskoj je od 21. do 24. travnja 2018. godine održavana radionica – trening za medicinske sestre i tehničare invazivne i intervencijske kardiologije s ciljem kontinuirane edukacije intervencijskih medicinskih sestara i tehničara te predstavljanje novih materijala i terapijskih postupaka u području intervencijske kardiologije.

Treningu je prisustvovalo osamdeset i troje medicinskih sestara i tehničara, ali i radiološki tehnolozi iz intervencijskih centara diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije koji su uspješno predstavili svoje intervencijske jedinice i prikazali podatke o broju učinjenih intervencija/zahvata u svojim intervencijskim centrima. Dijagnostičko – terapijski odjel za invazivnu i intervencijsku kardiologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice predstavila je medicinska sestra Štefanija Čavić Aumiller u suradnji s glavnom sestrom Odjela, Jadrankom Daskijević. Nakon predstavljanja Odjela, uslijedila su stručna predavanja liječnika, intervencijskih kardiologa, doc. dr. sc. Borisa Starčevića i doc. dr. sc. Joška Buluma iz Zagreba te dr. Dragana Kovačića iz Celja i dr. Nikole Jagića iz Kragujevca.

Između stručnih predavanja održana je radionica za medicinske sestre i tehničare na simulatoru za koronarnu angiografiju uz stručno vodstvo liječnika te prezentacija najnovijih proizvoda koji se koriste u invazivnom liječenju kardioloških bolesti.

Na radionici, odnosno treningu, uz izvrsnu priliku za korisnu edukaciju i stjecanje novih znanja i iskustava iz područja intervencijske kardiologije, pružila se i prilika za ugodno druženje s kolegama iz drugih invazivnih i intervencijskih centara.

Pripremile: Štefanija Čavić Aumiller, medicinska sestra i Danijela Sorić Noršić, medicinska sestra, Klinika za bolesti srca i krvnih žila