Izvješće: Hrvatska proljetna pedijatrijska škola, XXXV. Seminar

Medicinske sestre Klinike za ženske bolesti i porodništvo, Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje, aktivno su sudjelovale na 35. seminaru Hrvatske proljetne pedijatrijske škole od 16. do 20. travnja 2018. godine u Splitu. Seminaru su prisustvovale medicinske sestre i tehničari iz hrvatskih bolnica, ali i susjedne Bosne i Hercegovine.

Iz Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice sudjelovale su četiri medicinske sestre: Zila Mikić, Zvonka Svrtan, Sana Šavorić i Valentina Tumpak s dva stručna rada:

  • Zbrinjavanje nedonoščadi u prvim satima života ( Svrtan Z., Tumpak V.)
  • Pristup i zbrinjavanje nedonoščeta s RDS – om (Šavorić S., Cindrić H.; Čokor K.)

Seminar je svečano otvoren 16. travnja prigodnim pozdravima, predstavljanjem nove pedijatrijske literature te glazbenim nastupom udruge Zlatni mikrofon.

Teme sestrinskih stručnih predavanja vezane uz neonatologiju odnosile su se na program proširenog novorođenačkog probira, zbrinjavanje i nove smjernice u liječenju i skrbi nedonoščeta sa RDS – om, zdravstvenu njegu nedonoščadi s poremećajima srčanog ritma, medicinski prijevoz životno ugroženog novorođenčeta, smjernice  za reanimaciju iz 2015. godine, njegu novorođenčeta liječenog induciranom hipotermijom, hitna stanja u neonatalnoj kirurgiji, retinopatiju nedonoščadi, citomegalovirusnu infekciju nedonoščeta te rijetke uzroke nekonjugirane hiperbilirubinemije u novorođenčadi.

U radnom dijelu Seminara imali smo priliku upoznati se sa sestrinskom praksom koja se primjenjuje u drugim jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi i novorođenčadi. Pauze između predavanja bile su prilika za druženje te razmjenu iskustava s drugim kolegama i kolegicama.

Izvješće pripremila: Sana Šavorić, bacc. med. techn., Klinika za ženske bolesti i porodništvo