Izvješće: “Da se ne zaborave devedesete”

04. listopada 2017. godine u Karlovcu je održan II simpozij: „Da se ne zaborave devedesete.“

Simpozij se održao u gradskom kazalištu Zorin dom, u organizaciji Društva medicinskih sestara i tehničara domovinskog rata HUMS-a i Opće bolnice Karlovac. Skup je pozdravio ravnatelj OB Karlovac, Župan karlovačke županjie, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske, glavna sestra OB Karlovac i ostali uvaženi gosti – predstavnici vojnih postrojbi.

Gošće Skupa bile su medicinske sestre OB Vukovar, sudionice ratnih stradanja na tom području. Glavna sestra OB Vukovar, Agneza Aleksijević, održala je počasno predavanje na temu: „Vukovar 1991. i Vukovar 2017.“ U izlaganju je prikazala sve strahote koje su prolazili djelatnici ove  bolnice zajedno sa svojim ranjenicima i civilima te neizvjesnost za život u zarobljeništvu srpskih logora.

Izlaganja na Simpoziju bila su potresna svjedočanstva medicinskih sestara i tehničara iz OB Karlovac u periodu od “krvavog Uskrsa” na Plitvicama 1991. godine pa do završetka rata akcijom Oluja. Kronološki je prikazana organizacija bolnice u ratnim uvjetima i formiranje ratne bolnice Topusko. Prikazan je rad mobilnih kirurških ekipa te odlazak na prve crte bojišnica gdje god je bilo potrebno.

Posebno su emotivna bila svjedočanstva medicinskih sestara koje su odlazile na teren u sklopu kirurških ekipa po nekoliko tjedana, ostavljajući svoju djecu u gradu Karlovcu, koji je svakodnevno bio granatiran. One su zajedno s liječnicima bile oslonac i sigurnost vojnicima. Svi zajedno bili su kao jedna obitelj, visokog morala, spremni poginuti jedni za druge u ostvarenju najvišeg cilja – slobodne domovine.

U popodnevnim satima bio je organiziran odlazak u Opću bolnicu Karlovac gdje je postavljena spomen – ploča medicinskim sestrama i tehničarima. Nakon toga obišli smo Vojni kompleks Turanj i Gradski muzej Karlovac.

Iz KBC Sestre milorrdnice Skupu su nazočile medicinske sestre Klinike za kirurgiju, Ljiljana Kramar i Elzika Radić.

Izvješće priredila: Elzika Radić, dipl. med. techn.