Izvješće: 2. Kongres kirurške onkologije i 1. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske i medicinskih sestara kirurške onkologije

Od 14. do 16. ožujka 2019. godine u Vodicama je održan 2. Kongres kirurške onkologije i 1. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske i medicinskih sestara kirurške onkologije.  

Organizator kongresa i stručnog skupa medicinskih sestara bila su Klinika za tumore i Klinika za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u suradnji s Društvom operacijskih sestara Hrvatske.

Na početku sestrinskog radnog dijela, skupu se obratio ravnatelj, odnosno predstojnik Klinike za kirurgiju, Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, prof. dr. sc. Mario Zovak i predstojnik Klinike za tumore, prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak. Istaknuli su važnost multidisciplinarnog pristupa onkološkom bolesniku te ulogu medicinske sestre kao članice tima pri zbrinjavanju bolesnika. Ispred organizacijskog odbora, skup je pozdravila glavna sestra Klinike za tumore Ksenija Stanić, glavna sestra Klinike za kirurgiju Elzika Radić te predsjednica društva operacijskih sestara Hrvatske, Ivanka Budiselić – Vidaić.

Teme stručnog skupa bile su: perioperacijska zdravstvena njega na kirurškoj onkologiji, ginekološkoj onkologiji, kod tumora glave i vrata te slobodne teme.

Klinika za tumore sudjelovala je s devet  predavanja iz područja kirurške onkologije, ginekološke onkologije, tumora glave i vrata, onkoplastične kirurgije, radioterapijske onkologije, internističke onkologije, intrahospitalnih infekcija i RTG – dijagnostike. Klinika za kirurgiju, otorinolaringologiju, ženske bolesti i porodništvo te urologiju, lokacije Vinogradska cesta 29, sudjelovale su sa 8 predavanja i 3 postera.

Ukupno je održano 27 predavanja i izložena su 4 postera. Sudjelovalo je 74 medicinskih sestara/tehničara iz brojnih hrvatskih bolnica.

Želja nam je da ovo okupljanje medicinskih sestara i tehničara kirurške onkologije postane tradicionalno. Posebno zato jer su se okupile medicinske sestre iz svih bolničkih ustanova Republike Hrvatske, iz svih kirurških djelatnosti. Prikazale su način zbrinjavanja bolesnika u perioperacijskom periodu sa svih aspekata. Posebno je naglašen individualni pristup bolesniku i važnost medicinskih sestara specijalista za određena područja (enterostomalna terapija, nutricija, edukatori, planirani otpust), ali i psihološko – emocionalna potpora koju svakodnevno pružaju medicinske sestre na onkološkim odjelima.

U pauzama između tematskih cjelina održane su rasprave u kojima smo dodatno pojasnili načine na koji zbrinjavamo bolesnike i razmijenili iskustva. Osim toga, razmijenili smo kontakte i povezali se sa medicinskim sestrama kirurške onkologije iz čitave Hrvatske.

Izvješće pripremile: Ksenija Stanić i Elzika Radić