Izviješće sa stručnog predavanja Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba – DODIR

dodirPripremila: Jospia Grgec, bacc.med.techn

31. listopada 2013.g. u Multimedijskom centru KBC-a Sestre milosrdnice, Savez gluhoslijepih osoba Dodir, zajedno sa svojim suradnicima, je održao stručno predavanje pod nazivom „Razumijevanje gluhosljepoće“ kao dio programa „Zagreb-zdravi grad II“.

Cilj predavanja bio je upoznati zdravstvene djelatnike s radom Saveza gluhoslijepih osoba Dodir, općenito gluhosljepoćom  i problemima s kojima se gluhoslijepe osobe susreću u svakodnevnim situacijama.

kbcsm dodirNaglasak je bio na osobe starije životne dobi kojima se vrlo često gubitak sluha i vida pripisuje procesu starenja. Na taj način se te osobe teže identificiraju kao gluhoslijepe osobe, nisu spremne prihvatiti svoje stanje pa ga ignoriraju ili potiskuju. Predavači su istaknuli potrebu da  ih  zdravstveni djelatnici, koji su u kontaktu s njima, prepoznaju i upute da se jave u lokalne udruge gluhoslijepih osoba – kao jedine specijalizirane udruge koje im mogu pomoći kako se nositi sa gluhosljepoćom i kako se prilagoditi novonastalom stanju.

Koordinatorica Centra za prevođenje Hrvatskog znakovnog jezika upoznala nas je s različitim načinima komunikacije i načinima kako pristupiti gluhoslijepoj osobi te kako s njome ostvariti što bolju i kvalitetniju suradnju ukoliko osoba dolazi u kontakt sa zdravstvenim djelatnicima bez prevoditelja znakovnog jezika.

Gosti predavači bili su dr. med. Ivica Cvetković i medicinska sestra Marija Škreb koji su podijelili svoja profesionalna iskustva u radu s gluhoslijepim osobama prije i nakon upisa na tečaj znakovnog jezika koji pohađaju 4 godine. Istaknuli su i koliko im je učenje znakovnog jezika olakšalo rad s pacijentima.

Savez Dodir svake godine organizira upise na „Tečaj znakovnog jezika“ čiji osnovni program traje 2 godine. Upisi su u rujnu, a predavanja se održavaju jedanput tjedno po dva školska sata. Tečaj je besplatan i namijenjen svim onima koji žele naučiti osnove znakovnog jezika ili se usavršavati dalje.