Izviješće s tečaja za medicinske sestre i tehničare: „Specifičnost bolesnika s terminalnim bubrežnim zatajenjem“

Pripremila: Gordana Novaković mag.med.techn.

Dana 02.06.2016. godine medicinske sestre/tehničari Zavoda za nefrologiju i dijalizu, Klinike za unutarnje bolesti KBC Sestre milosrdnice, održali su tečaj III kategorije naziva: „Specifičnost bolesnika s terminalnim bubrežnim zatajenjem“. Za organizaciju  tečaja zaslužne su: Mira Pavličić dipl.med.techn., Marica Prša bacc.med.techn. i Gordana Novaković mag.med.techn., koja je bila i voditelj tečaja. Stručni odbor činili su: Doc.dr.sc. Draško Pavlović i Cecilija Rotim mag.med.techn.

Dugotrajnost liječenja bolesnika sa završnim stadijem kronične bubrežne bolesti, kao i moguće komplikacije, zahtjeva individualan, požrtvovan i ozbiljan pristup medicinskog tima.

Hemodijaliza je vrlo zahtjevan postupak kojim izvantjelesno nadomještamo bubrežnu funkciju. Krvožilni pristup za hemodijalizu od izuzetnog je značaja za bolesnike. Razvoj tehnologije i novih metoda neprekidno iziskuju kontinuiranu edukaciju. Medicinska sestra samostalno provodi proces hemodijalize prema odredbama liječnika i samostalno rješava većinu komplikacija tijekom trajanja tretmana.

Peritonejska dijaliza ima sve značajniju ulogu u liječenju terminalne bubrežne bolesti i to je  jednako vrijedna metoda kao i hemodijaliza.

Kontinuirane metode dijalize provode se u jedinicama intenzivnog liječenja tijekom 24 sata. Pripremu, provođenje i rješavanje komplikacija izvršavaju liječnici i medicinske sestre/tehničari odjela dijalize, a skrb i nadzor nad tim bolesnicima tijekom postupka provodi osoblje Jedinice za intenzivno liječenje. Bolesnici kojima je potrebna kontinuirana nadomjesna bubrežna terapija su često u vrlo lošem općem stanju te su kardiovaskularno nestabilni.

Pridružene bolesti koje imaju bolesnici s terminalnim bubrežnim zatajenjem i njihova sve veća životna dob rezultiraju vrlo čestim hospitalizacijama, te je nužno upoznati medicinske sestre i tehničare s njihovim specifičnostima kako bi se poboljšala zdravstvena skrb, unaprijedila kvaliteta života pacijenata, a zdravstveni profesionalci usavršili u pružanju zdravstvene usluge.

Tečaju je prisustvovalo veliki broj medicinskih sestara iz KBC Sestre milosrdnice, te medicinske sestre Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Kliničke bolnice Merkur.

Sa Zavoda za nefrologiju i dijalizu sudjelovale su dvadeset i tri medicinske sestre, od čega šest aktivno, a predstojnik Zavoda, doc.dr.sc.Draško Pavlović, održao je uvodno predavanje.

U okviru Tečaja održana su slijedeća predavanja:

– Predavanje naziva: „Hemodijaliza“ održala je Zvjezdana Truhan, bacc.med.techn., u kojem je naglasila osnovne principe, prostor i organizaciju rada na hemodijalizi.

– U predavanju naziva: „Što moramo znati o krvožilnom pristupu bolesnika na hemodijalizi?“, medicinska sestra Mira Rašić, govorila je konkretne savjete i preporuke za prevenciju komplikacija krvožilnog pristupa.

– Kroz predavanje: „Specifičnosti bolesnika na kroničnom programu hemodijalize“, medicinski tehničar Šapina, upoznao je sudionike s problemima bolesnika kojima je potrebna dijaliza, za vrijeme hospitalizacije na bolničkim odjelima i obavljanja raznih dijagnostičkih pretraga.

– U predavanju: „Peritonejska dijaliza“, medicinska sestra Marija Bahorik, je kroz film i slike prikazala široku lepezu svih poslova i vještina koje posjeduju medicinske sestre na dijalizi.

– Predavanjem naziva: „Specifičnosti bolesnika na peritonejskoj dijalizi“, Gordana Novaković, mag.med.techn., ukazala je na probleme ovih bolesnika s kojima se susreću za vrijeme hospitalizacije i na koji način im zdravstveni prefesionalci mogu pomoći.

– U predavanju: „Specifičnosti kontinuiranih metoda i rad u intenzivnim jedinicama“, Vesna Odobašić, bacc.med.techn., naglasila je važnost timskog rada koji je od izuzetne važnosti kod bolesnika koji su većinom vitalno ugroženi.

– Predavanjem:„Specifičnosti provedbe akutne hemodijalize kod bolesnika s opeklinama“, Valentina Štrbac, bacc.med.techn., iz Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice, dočarala je svu kompleksnost i otežavajuće okolnosti u kojima se obavljaju dijaliza kod bolesnika s opeklinama.

Poslije rasprave i razmjene iskustava tijekom predavanja provedena je i pismena provjera znanja.