Izviješće o aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega

Ovogodišnja tema Svjetskog dana bubrega bila je: „Bubrezi i zdravlje žena“, te je u cilju obilježavanja tog dana proveden čitav niz aktivnosti tijekom veljače i ožujka u kojima su  sudjelovali djelatnici Zavoda za nefrologiju i dijalizu,Klinike za unutarnje bolesti, KBC-a Sestre milosrdnice. 

Dana 02.03.2018.godine je u HLZ održan simpozij Društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) & Društva za hipertenziju naziva: Izabrane teme iz dijalize“. Na Simpoziju su sudjelovali domaći liječnici nefrolozi i medicinske sestre, te gosti nefrolozi iz Mađarske i Njemačke. Medicinske sestre Zavoda za nefrologiju i dijalizu, Klinike za unutarnje bolesti, KBC-a Sestre milosrdnice sudjelovale su aktivno. Medicinska sestra Gordana Novaković održala je predavanje naziva: „Uloga medicinske sestre u nadzoru krvožilnog pristupa“. Kvalitetna predavanja potaknula su dobru raspravu i razmjenu iskustava koja će svakako pridonijeti boljoj zdravstvenoj skrbi bolesnika na hemodijalizi.

Na sam dan obilježavanja Svjetskog dana bubrega, 08.03.2018.godine, u KBC-u Sestre milosrdnice održana je javnozdravstvena akcija, u suradnji djelatnika Zavoda za nefrologiju, Klinike za unutarnje bolesti i Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice. Tog dana od 9.30 sati, bolesnicima je kontroliran krvni tlak, šećer u krvi i mokraćna kiselina. Liječnici i medicinske sestre vršili su probir na rano otkrivanje bubrežnog zatajenja, dijelili pisane edukativne materijale i odgovarali na sva pitanja zainteresiranih. Od 13.00 sati je na nefrološkoj poliklinici Klinike za unutarnje bolesti održana slična akcija za zaposlenike bolnice gdje je također vršen probir, mjeren krvni tlak, šećer u krvi, i urati u krvi. Ukupno je obrađeno 86 zaposlenika, a svi zaposlenici u riziku za bubrežno oboljenje su zbrinuti u skladu s potrebama. Istovremeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića provedena akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u suradnji s HDNDT, Hrvatskom udrugom transplant i Društvom nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega HUMS-a. U njoj su sudjelovali, osim djelatnika KBC-a Sestre milosrdnice,  liječnici i medicinske sestre iz KBC-a Zagreb, KB Dubrava, KB Merkur, kao i učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska.

Dana 09.03.2018.godine u HZL je održan jednodnevni simpozij u organizaciji HDNDT sa temom: „Bubrezi i zdravlje žena“. Cilj mu je bio naglasiti problemetiku ženske populacije s posebnim naglaskom na kardiorenovaskularno zdravlje, auitoimune bolesti žene i hipertenzije u trudnoći i trudnoće u transplantiranih žena. Suradnja liječnika nefrologa i ginekologa rezultirala je izuzetno zanimljivim predavanjima i dobrim raspravama. Na Simpoziju su bili nazočni i djelatnici Zavoda za nefrologiju, Klinika za unutarnje bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, koji su i na taj način obilježili Svjetski dan bubrega.

Dana 23.02.2018.godine održan je „Napredni tečaj iz peritonejske dijalize“ u KBC-u Zagreb na kojem je aktivno sudjelovala s predavanjem: „Njega izlazišta katetera za peritonejsku dijalizu“, medicinska sestra Zvjezdana Truhan. Tečaj je organiziran u suradnji liječnika nefrologa i medicinskih sestra iz nekoliko dijaliznih centara Hrvatske. Interaktivan rad svih sudionika s konkretnom problematikom i ponuđenim rješenjima slučajeva u svakodnevnoj praksi protekao je u ugodnoj atmosferi i produktivnim zaključcima na kraju tečaja.

 Pripremile: Gordana Novaković mag. med. techn., Dijana Žuljević  dipl. med. techn.