Instrumentarke kirurškog operacijskog bloka posjetile tvornicu šivaćeg materijala u Francuskoj

Od 6. do 7. veljače 2020. godine instrumentarke kirurške operacije Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice posjetile su tvornicu šivaćeg i ugradbenog materijala u Francuskoj. Osim medicinskih sestara iz Hrvatske, edukativnom posjetu nazočile su i medicinske sestre instrumentarke iz Rumunjske i Francuske. U edukativnom centru tvornice bile su organizirane interaktivne radionice gdje smo imali mogućnost upoznati se s najnovijim proizvodima, načinom rukovanja i uporabe u postupcima instrumentiranja.

Posao medicinske sestre instrumentarke je vrlo dinamičan, ali i zahtjevan. Zahtjeva izvrsno bazično znanje anatomije i fiziologije, stalno usavršavanje manualnih vještina tehnika instrumentiranja, ali i kontinuiranu cjeloživotnu edukaciju. Svjedoci smo ubrzanog napretka u medicinskoj znanosti koja u tehnološkom smislu podrazumijeva svakodnevno lansiranje novih, sofisticiranijih ugradbenih materijala i aparature koja uvelike olakšava rad kirurga operatera. Za potrebe operacijskog zahvata naručujemo gotove proizvode (konci, automatski šivači, mrežice, proteze, folije, hemostatske mrežice, ljepila). Prije uporabe novog proizvoda potrebna je edukacija medicinskih sestara instrumentarki o karakteristikama proizvoda, cijeni, ekonomičnosti, pravilnom načinu uporabe, certifikatima. Rijetko imamo priliku vidjeti proizvodni proces ovih materijala od početka, do finalnog proizvoda. Proces proizvodnje odvija se u strogo kontroliranim uvjetima i uključuje tim stručnjaka.

Tijekom edukacije imali smo priliku naučiti svojstva novih proizvoda, izraziti svoje mišljenje o proizvodima, razmijeniti dosadašnja iskustva s ostalim polaznicima i prepoznati prednosti sofisticiranih materijala koji doprinose najboljoj kvaliteti medicinske skrbi za bolesnika.

Izvješće pripremila: Štefica Paljug