II. DVODNEVNI EDUKACIJSKO REKREACIJSKI SIMPOZIJ: „Fenomen stresa – krize, problemi i izvanredne situacije u pedijatrijskoj sestrinskoj skrbi“

Fenomen stresa povezan sa radnim mjestom izrazito je zabrinjavajući jer izlazi iz tradicionalnih okvira i uglavnom je rezultat frustracija i psiholoških neugodnih situacija koje mogu biti izuzetno opasne. Stres u svakodnevnom radu može biti vrlo neugodan i narušavati nam prioritete, ugrožavati naše pacijente, ali i naš položaj i ulogu u društvu općenito. Od ključne je važnosti shvaćanje smisla i poruka koje nam svaka stresna situacija nosi i time značajno možemo ublažiti štetne posljedice.

U cilju što boljeg suočavanja medicinnskih sestara sa stresom Pedijatrijsko društvo HUMS – a je u Stubičkim Toplicama organiziralo dvodnevni edukacijsko rekreacijski simpozij. Ciljevi Simpozija bili su utvrditi što se čini u svrhu rješavanja stresa i kako ga se interpretira. Otvaraju li se “nova vrata” i pogledi nakon stresnih situacija ili se jednostavno samo zatvaraju poglavlja koja nisu bila ugodna?Kako stres djeluje na samopouzdanje i koliko ga se doživljava kao neuspjeh? Što se može učiniti da stres bude pozitivno iskustvo, da djeluje stimulirajuće i da ga se može pozitivno iskoristiti? Kako mobilizirati energiju za optimalno funkcioniranje? To su bila samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo tijekom Simpozija.

Prilikom otvaranja Simpozija, u pozdravnom govoru predsjednice Pedijatrijskog društva HUMS-a, Kristine Kužnik, odali smo počast povodom smrti dugogodišnjoj članici Pedijatrijskog društva i dugogodišnjoj glavnoj sestri Klinike za pedijatriju KBC – a Zagreb kolegici Katici Šešo. Medicinska sestra Katica Šešo bila je aktivan član ovog društva dugi niz godina, te je svojim radom i stručnošću  odgojila mnoge naraštaje pedijatrijskih medicinskih sestara. Simpozij je svojom prisutnošću uveličala i pozdravila nazočne predsjednica HUMS-a, Tanja Lupieri.

Na Simpoziju je sudjelovalo 115 medicinskih sestara iz pedijatrijske zdravstvene skrbi, od kojih je 8 medicinskih sestara bilo sa Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice. Medicinske sestre Mirela Passero, Gordana Kovačić, Silvija Zdelar i Nevena Topalović, bacc.med techn. aktivno su sudjelovale sa predavanjem „Povratak“ dok su u  organizacijskom i stručnom odboru Simpozija sudjelovale medicinke sestre Kristina Kužnik, mag.med.techn., Predsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a; Danijela Nožinić, bacc.med.techn.,tajnica Pedijatrijskog društva HUMS-a i Jadranka Pavlić, bacc.med.techn.

Osim stručnih predavanja dio Simpozija bio je baziran i na psihološkim radionicama o otkrivanju vlastitih vrijednosti, o bezuvjetnoj savjesnosti, do pokazivanja “Mindfulness vježbi” u izvedbi profesionalnog trenera. Kroz popodnevni dio nakon iscrpnih, hvalevrijednih predavanja, organiziran je program rekreacije i opuštanja za sve sudionike Simpozija.

Svaki stres je podražaj pri kojem se javljaju prirodne reakcije organizama – pozitivne ili negativne. Reakcije na stres su individualne. Ponekad određena razina stresa na nas djeluje stimulirajuće ili pak izaziva efekt stvaranja dodatnih problema, ulaska u krize i stvara povećane količine grešaka. Ovakvim edukacijama širimo svoje vidike, znanja i doprinosimo boljem suočavanju sa stresom. Kroz dva dana nastojali smo spojiti profesionalnu edukaciju sa relaksacijom, te na taj način nastojati pridonijeti smanjenju razine stresa.

Pripremila: Kristina Kužnik, mag.med.techn. Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice