Hrvatska proljetna pedijatrijska škola

Od 24. do 28. travnja 2017. godine u Splitu je održan 34. seminar za liječnike i medicinske sestre pod nazivom „Hrvatska proljetna pedijatrijska škola“. Znanstveni program seminara obuhvaćao je teme iz kardiologije, reumatologije, otorinolaringologije te farmakoterapije u pedijatriji. Liječnici s Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC Sestre milosrdnice već četvrtu godinu zaredom održavaju predavanja u Proljetnoj školi, a ove godine prvi put predavanje je održala i jedna medicinska sestra s Klinike. 

Tema sestrinskog predavanja bila je: „Zdravstvena skrb djeteta s traheostomom“. Cilj ovog predavanja bio je  srušiti predrasude o skrbi djece s traheostomom. Predavanje je zamišljeno ponajprije kao vodič roditeljima i zdravstvenim djelatnicima koji do sada nisu imali priliku skrbiti o traheotomiranim bolesnicima. Tijekom predavanja pokušalo se pobliže objasniti kako reagirati u određenim, ponekad za život opasnim situacijama, te kako pravilnim postupanjem izbjeći niz komplikacija. Diskusijom nakon predavanja zaključilo se da treba uspostaviti bolju suradnju s primarnom zdravstvenom zaštitom i patronažnom službom s ciljem pružanja što bolje zdravstvene skrbi takve djece. Dobrom suradnjom i komunikacijom može se premostiti niz prepreka na koje nailazimo brinući se za  bolesnike.

Sam seminar bio je mjesto razmjene dosadašnjih iskustava i upoznavanja s novim svjetskim smjernicama i načinima provođenja zdravstvene skrbi u djece. Uz edukacijski dio seminara ostalo je dovoljno prostora za druženje i stjecanje novih poznanstava.

Priredila: Dragica Severinac, bacc. med. techn.; Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice