Edukativni seminar o preoperacijskom markiranju mjesta stome – Budimpešta

budimpesta featuredPripremila: Ida Subašić, bacc.med.techn; Klinika za kirurgiju KBCSM

Od 11.lipnja do 13. lipnja 2015 godine održan je edukativni seminar u Budimpešti s ciljem razmjene znanja i iskustva u vezi preoperacijskog  obilježavanja mjesta stome. Sudjelovalo je četrdesetak sudionika različitih profila medicinskog osoblja iz različitih zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske.

Seminaru su prisustvovale četiri sestre iz Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice (Ida Subašić, Ćorluka Dijana, Tanja Miković i Petra Maksić).

U sklopu edukacije organiziran je posjet tvornici u kojoj se proizvode stoma pomagala, obloge za rane i različiti programi za inkontinenciju. Osim upoznavanja s načinom proizvodnje pojedinih proizvoda i same tvornice upoznati smo i s organizacijom rada zaposlenika.

U sklopu posjeta sudjelovali smo na stručnom dijelu programa u okviru kojeg je održano predavanje naziva: “Preoperacijsko obilježavanje mjesta stome – izazovi u svakodnevnoj praksi”.  Nakon predavanja je slijedila rasprava u kojoj su medicinske sestre i liječnici iznosili svoja iskustva i stavove vezano uz ovu temu.

Naglasak je bio na postavljenju budućih ciljeva u vezi preoperacijskog markiranja za koje je dokazano da pozitivno utječe na kvalitetu života pacijenata sa stomom, na njihovu samostalnost i prevenciju komplikacija.

Ponosni smo što smo imali priliku svjedočiti svoja pozitivna iskustva jer se od 2013.god. na odjelu Opće i onkološke kirurgije Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice provodi preoperacijsko  markiranje mjesta stome.

Za implementaciju ovog postupka u našu preoperacijsku pripremu pacijenta najzaslužniji je pročelnik doc.dr. Mario Zovak, ali i entuzijazam medicinskih sestara, koje su ravnopravni članovi tima koji skrbi za pacijenta. One kontinuirano rade na edukaciji i boljitku pacijenata, ali i prate suvremene trendove u zdravstvenoj njezi kirurških bolesnika.