Edukacijsko – rekreacijski kamp za djecu s epilepsijom

Pripremila: Kristina Kužnik mag.med.techn. Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice

Nakon višegodišnje stanke ponovo je održan Edukacijsko – rekreacijski kamp za djecu s epilepsijom.  Organiziran je pd strane Hrvatske udruge za epilepsiju i Odjela dječje neurologije i epileptologije, Klinike za pedijatriju KBC – Sestre milosrdnice, pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba.

Kamp se održavao od 20. do 23.prosinca 2017. godine u Hotelu Tomislavov dom, na Sljemenu. Sudjelovalo je 20-tak djece sa aktivnom epilepsijom. Zdravstveni tim bio je iz Klinike za pedijatriju KBC – a Sestre milosrdnice, Odjela dječje neurologije i epileptologije, a činile su ga: doc. dr. Maša Malenica, dr. Monika Kukuruzović, Kristina Kužnik, mag. med. techn, Mirela Passero, ms, te psiholog Lana Žigić Antić. Posjetila ga je i predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju dr. Ana Sruk.

Kroz 4 dana Kampa održane su dvije radionice s neuropedijatrom gdje se govorilo i učilo o tome što je to epilepsija, vrstama epileptičkih napada, pravilnom uzimanju terapije, kako pomoći kod napada, kako živjeti s epilepsijom, kada se obilježava dan epilepsije i slično. Radionice su održane s s psihologom, a su imala priliku govoriti o svojim osječajima i strahovima vezanim uz epilepsiju, kako se ne sramiti bolesti, kako se nositi s novim načinom života te kako poboljšati svoju kvalitetu života.

Uz edukacijske radionice održane su i dije sportske i dvije kreativne radionice. Prvu sportsku radionicu održali su s djecom volonteri Grada Zagreba pod vodstvom Maje Lang Morović, a drugu Centar za korejske borilačke vještine pod vodstvom trenera Mladena Kužnika. Kreativnu radionicu vodila je Lidija Oršanić, odgajatelj na Klinici za pedijatriju, KBC – a Sestre milosrdnice, uz pomoć drugih članova zdravstvenog tima, a timu se zadnji dan pridružila i kolegica Snježana Stanić. U radionicama su izrađivani snjegovići, sobovi i razni Božični ukrasi koje su djeca ponijela kući nakon kampa.

U jutarnjem dijelu dana djeca su svakaodnevno boravila na svježem zraku okružena snijegom, šetajući i grudajući se na stazama, a u popodnevnom dijelu djeca su svakodnevno boravila u hotelskom bazenu gdje su uživala u vodenim radostima. Večernje vrijeme prolazilo je uz priču, filmove, muziku, ples i zabavu. Djeca, sudionici Kampa, ponovili bi ovu avanturu dogodine, isto kao i članovi zdravstvenog tima kojima je ovo bilo izvrsno iskustvo.