Edukacijske vježbe u sklopu projekta “Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine”

Od 28.11. do 01.12.2019. medicinske sestre i tehničari OHBP-a KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovali su na edukacijskim vježbama u sklopu projekta „Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine“ tijekom četiri dana u hotelu Matija Gubec u Stubičkim toplicama.

Cilj je bio prikazati djelokrug rada medicinske sestre/tehničara u OHBP-u, upoznati se s pristupom odraslom hitnom bolesniku i bolesnom djetetu putem ABCDE procjene, naučiti održavanje i komplikacije prohodnosti dišnih puteva, primjenu kisika i umjetne ventilacije, obnoviti znanje iz osnova  elektrokardiograma i BLS-a odraslih i djece. Također, cilj je bio prikazati napredne postupke održavanja života odraslih i djece, naučiti vještine zbrinjavanja ozlijeđenih osoba kod odraslih i osoba dječje dobi, invazivne postupke u OHBP-u, opremu koja se najčešće koristi tijekom rada u hitnom prijemu i transportu hemodinamski nestabilnog  pacijenta. I kao zadnje, ali ne i najmanje bitno, ponovili smo mjere zaštite tijekom rada s pacijentom.

Edukacija se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski je uključivao predavanja putem PowerPoint prezentacija, a praktični dio vježbe koje su se provodile kroz različite radionice. Na kraju edukacije organizirana je pisana i praktična provjera stečenog znanja te podjela potvrdnica o uspješno savladanom tečaju.

Pripremila: Maja Mrgan, bacc. med. techn.