Aktivnosti medicinskih sestara i tehničara Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice u Tjednu primaljstva i sestrinstva

Tjedan primaljstva i sestrinstva, koji se tradicionalno održava od 07. do 11. svibnja, i ove godine je obilježen brojnim javnozdravstvenim akcijama u organizaciji medicinskih sestara i tehničara te primalja Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Članovi Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske (UMSTNKH) 8. svibnja proveli su javnozdravstvenu akciju naziva: “Križobolja – prevencijom do zdravlja.”

U organizaciji ove javnozdravstvene akcije s Kliinike za neurokirurgiju  KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovali su: Vesna Svirčević, mag. med. techn., Vanja Ramljak, bacc. med. techn., Mateo Kosier, bacc. med. techn., Lorena Manović, bacc. med. techn., Ivana Raković, bacc. med. techn., Glorija Turk, bacc. med. techn. te Elizabeta Kovačević, ms.

Cilj ove javnozdravstvene akcije bio je edukacija stanovništva o prevenciji križobolje, koja je istaknuta kao problem kod sve većeg broja ljudi. Zamjenica glavne sestre postintenzivne jedinice Klinike za neurokirurgiju, Vanja Ramljak, bacc. med. techn., 8. svibnja je uz glavnu sestru Bolnice, Biserku Režek, dipl. med. techn. gostovala u informativnoj emisiji „Studio 4“ u kojoj se govorilo o položaju medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj, obrazovanju i uvjetima rada te o križobolji kao javnozdravstvenom problemu sveprisutnom kod široke populacije različite životne dobi, kao i kod samih medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, 12. svibnja, provedene su brojne javnozdravstvene akcije na Cvjetnom trgu gdje su također aktivno sudjelovali članovi UMSTNKH. Uz mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi, medicinske sestre i tehničari Klinike za neurokirurgiju KBC – a Sestre milordnice podučavali su građane vježbama kralješnice koje su važne za prevenciju križobolje zbog ubrzanog načina života koji je dio svakodnevice.

Pripremila: Ivana Raković, bacc. med. techn., Klinika za neurokirurgiju, KBC Sestre milosrdnice