32. hrvatska proljetna pedijatrijska škola, Split 20.-24.4.2015

8Pripremile: Jadranka Pavlić, bacc.med.techn; Kristina Kužnik, bacc.med.techn

U Splitu se od 20 do 24.travnja 2015.g. održavala 32. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola (HPPŠ). Njeno održavanje omogućeno je zahvaljujući Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskom pedijatrijskom društvu, Hrvatskom društvu za školsku i sveučilišnu medicinu, Pedijatrijskom društvu HUMS- a, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i KBC Split.

Uvodna zajednička predavanja za liječnike i medicinske sestre započela su je prezentacijom naziva: „MUTIRANI SPRTN UZROKUJE PROGERIJU I RANI HEPATOCELULARNI KARCINOM“ čiji autori su za svoje otkriće dobili nagradu „Ponos  Hrvatske“.

Teme ovogodišnje HPPŠ bile su: nefrologija, dječja kirurgija-bolesti preponske regije i nesreće u djece.

Pedijatrijsko društvo HUMS-a sudjelovalo je s ukupno 18 prezentiranih radova  iz navedenih područja, a po prvi puta uspješno je održana zasebna radionica:„Osnovno održavanje života“ koju su održale medicinske sestre JIL-a , Klinike za pedijatriju, KBC Split.

Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice na ovom stručnom skupu je imala tri predstavnika: predsjednicu Pedijatrijskog društva HUMS-a Kristinu Kužnik, bacc.med.tech.,  Danijelu Nožinić bacc.med.techn i Jadranku Pavlić, bacc.med.techn koje su aktivno sudjelovale s prezentacijama iz područja nefrologije i nesreća u djece.

Iz područja dječje nefrologije ukupno je prikazano sedam radova. Područje koje je pobudilo veliki interes bile su nesreće u djece. Istaknuto je da je broj nesreća u djece u cijeloj Hrvatskoj u porastu te zaključeno da su potrebne sve raspoložive mjere prevencije ovih nesreća na svim razinama sustava.

Medicinske sestre su svojim stručnim i kvalitetnim radovima iz određenih područja pedijatrijske skrbi  doprinijele uspješnosti ove 32. HPPŠ, kao i razvoju pedijatrijske zdravstvene njege.

I dalje postoje zahtjevi za jedinstvenom zdravstvenom njegom kod djece gdje se od medicinskih sestara traže specifična znanja i vještine koja se stječu kvalitetnom i trajnom edukacijom. Uspjeh zdravstvene skrbi ovisi o ispravno postavljenim ciljevima koji će uz najbolju moguću njegu pružiti djetetu siguran boravak u bolnici. Sve su to razlozi zbog kojih je potrebno stručno usavršavanje medicinskih sestara u svim područjima zdravstvene njege kao i razmjena iskustava iz svakodnevne prakse.

Teme slijedeće 33. Hrvatske pedijatrijske proljetne škole  su: Genetika, Dječja psihijatrija i Preventivni programi u pedijatriji.