3. Kongres PNAE (Paediatric Nursing Associations of Europe) Portugal, Porto, Escola Superior de Enfermagem do Porto

Pripremile: Kristina Kužnik, mag. med. techn.; Jadranka Pavlić, bacc. med. techn.

      U Portu se od 26. do 27.svibnja 2016.g. održavao 3. Kongres PNAE ( Paediatric Nurses Associations of Europe). Na Kongresu je sudjelovalo oko 130 medicinskih sestara i tehničara iz 16- tak zemalja Europe, te 10-tak medicinskih sestara iz SAD-a.

      Udruga pedijatrijskih sestara Europe ( PNAE ) osnovana je u travnju 2003.godine i okuplja medicinske sestre i tehničare pedijatrijske zdravstvene skrbi koje rade s djecom i mladima na području Europe. Osnovni cilj PNAE je unaprijediti brigu o djeci i mladima u svijetu,  koristeći  UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta za promicanje zdravlja, dobrobiti i razvoja djece, te poticati komunikaciju između pedijatrijskih sestara Europe  kako bi time pridonjeli stvaranju jedinstvene pedijatrijske zdravstvene skrbi diljem Europe i šire.

      Kliniku za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice, predstavljale su predsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a Kristina Kužnik, bacc,med,tech, te član Pedijatrijskog društva HUMS-a Jadranka Pavlić, bacc.med.tech.

      Nakon pozdravnih riječi domaćina iz Portugala, predstavnika znanstvenog i stručnog odbora, Kongres je otvoren prezentacijom predsjednice Europskog udruženja pedijatrijskih sestara Fione Smith (RCN,UK) koja je govorila o položaju i aktivnostima  pedijatrijskih medicinskih sestara i tehničara diljem Europe, a zatim su kolegice iz Portugala predstavile sestrinstvo i rad medicinskih sestara u Portugalu.

      Slijedio je set predavanja o tome kako bi  idealno trebali izgledati pedijatrijski odjeli i klinike s naglaskom na važnost pedijatrijskih  medicinskih sestra kao dijela tima koji odlučuje o navedenom. Koliko su u tome uspjele prezentirale su medicinske sestre iz Danske, Velike Britanije i Irske.

      U popodnevnom dijelu Kongresa održane su radionice na temu: „Etički kodeks: dostojanstvo i humanizacija“; „Edukacija medicinskih sestara“, „Menadžment i vodstvo u sestrinstvu“, „Važnost roditeljstva i odrastanja“, „Kompleksna, tranzicijska, dječja i adolescentna zdravstvena skrb“. Svatko od sudionika izabrao je sudjelovati prema svojem području  interesa u određenoj radionici.

      Drugog dana program je ponovno počeo plenarnim predavanjima o standardima pedijatrijske zdravstvene skrbi, te sestrinstvu kao profesiji u zdravstvenom sustavu. Radove iz tog područja prezentirale su kolegice iz Italije, Velike Britanije i Portugala.

      Poseban set predavanja posvećen je načinu gdje, kako i kada pisati i objavljivati znanstveno istraživačke radove medicinskih sestara, a izvrsnu prezentaciju istog je napravila urednica sestrinskog časopisa za djecu i adolescente, Christine Walker iz Velike Britanije koja je nesebično podijelila ideje i dala potrebne upute.

      Radionice su održane na temu: „Multikulturalno sestrinstvo“; „Stvaranje specijalizacije za  medicinske sestre za rad s adolescentima“; „Promicanje partnerstva između djece i roditelja s medicinskim sestrama”.

      Svaki dan u pauzi za ručak održana je sekcija poster prezentacija. Prikazano je 24 postera iz velikog broja Europskih zemalja. Za najbolje izrađen i prezentiran poster nagrađen je poster kolegice iz Estonije koja je prezentirala svakodnevni život i kvalitetu istog u  školskog djeteta oboljelog od dijabetesa.

       Iz svih održanih plenarnih predavanja , kao i održanih radionica proizašli su sljedeći zaključci Kongresa:

  • Ustrajnost u edukaciji pedijatrijskih medicinskih sestara i tehničara, jačati sestrinstvo kao profesiju,  inzistirati na prepoznatljivosti i uvažavanju od strane državnih tijela svake zemlje, zdravstvenog sustava, društva  i lokalne zajednice;
  • Stvaranje indikatora zdravstvene pedijatrijske skrbi, prepoznavanje indikatora za sigurnost i bolju povezanost u smislu stvaranja standarda u pedijatrijskoj skrbi i pedijatrijskom sestrinstvu;
  • Promicanje partnerstva između djece i roditelja sa medicinskim sestrama i tehničarima;
  • Poticati međunarodnu suradnju, edukaciju, povezanost, razmjenu znanja i iskustava u radu medicinskih sestara i tehničara.

Svi sažeci prezentiranih radova nalaze se na dostupnom web linku: http://journals.rcni.com/doi/full/10.7748/ncyp.28.4.45.s24).

        Osim radnog dijela kongresa sudionici su nastavljali s druženjem i uspostavom kontakata i iskustava u  društvenom dijelu gdje je organiiziran je izlet i razgledavanje Porta brodom po rijeci Duoro, tradicionalna večera i glazbeni program koji su izvela školska i  djeca iz vrtiča.