18. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske, Tuheljske Toplice, 2019.

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, Hrvatskog društva operacijskih sestara i KBC – a Zagreb, dana 3. listopada, u Tuheljskim Toplicama svečano je otvoren 18. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske. Operacijske sestre brojnih hrvatskih bolnica izlagale su svoje radove na temu: Uzroci i posljedice infekcije u operacijskoj sali. Medicinske sestre instrumentarke Klinike za kirurgiju KBC – a Sestre milosrdnice aktivno su sudjelovale s dva rada.

  1. „Sterilizacija – važna karika u lancu sigurnosti pacijenta od infekcije u operacijskoj sali,“ Monika Hazler, Marija Petric
  2. Poster prezentacija: „Uzroci i posljedice infekcija u operacijskoj sali,“ Vesna Drenski, Božica Kos Perko

U uskoj suradnji s liječnicima i svim članovima operacijskog osoblja medicinske sestre instrumentarke čine važan dio tima pri operacijskom zahvatu. Odgovorne su za aseptičan rad čitavog tima, a svi se postupci zasnivaju na sterilizaciji i dezinfekciji. Jedan od neželjenih događaja koji se može dogoditi u operacijskoj sali jest infekcija kirurške rane. Uzroci infekcije mogu biti različiti: neadekvatna higijena ruku, neadekvatno kirurško pranje ruku, neadekvatna mikrobiološka čistoća žive i nežive okoline, neadekvatno zaštitna odjeća, neadekvatna priprema operacijskog polja, neadekvatna izmjena zraka u operacijskoj sali. Da bi se izbjegli mogući uzroci infekcije kirurške rane važno je uvesti registar potencijalnih rizika te uspostaviti nadzor nad upravljanjem rizicima.

Tijekom ovog skupa predstavljene su nove tehnologije, nove vrste operacija, najsuvremenija aparatura, a naglasak je bio na zaštiti osobnih podataka bolesnika. Proširili smo znanja i razmijenili iskustva s operacijskim sestrama Hrvatske na različitim operativnim područjima (kirurgija, neurokirurgija, ginekologija, otorinolaringologija, urologija, dječja kirurgija). Nakon edukativnog dijela, upoznale smo kolegice i kolege instrumentare iz drugih bolnica, proširile svoja znanja, razmijenile iskustva i upoznale se s novim modelima rada. Uvjereni smo da će nam ova edukacija i iskustva kolegica iz drugih bolničkih ustanova, pomoći u poboljšanju svakodnevnog rada u operacijskoj dvorani a posljedično tome i povećati sigurnosti zdravstvene skrbi za bolesnika tijekom operacijskog zahvata.

Izvješće pripremile: Vesna Drenski, Marija Petric, Monika Hazler, Božica Kos Perko