18. Međunarodni skup medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske

Od 11. do 14. listopada 2018. godine u Splitu se održavao 18. Međunarodni skup medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske. Skup je održan pod pokroviteljstvom Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatskog gastroenterološkog društva i Kliničkog bolničkog centra Split.

Skup je okupio preko 150 medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije. Čak 15 medicinskih sestara iz Klinike za kirurgiju i Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice bilo je prisutno uz liječnike kirurge. Liječnici kirurzi i medicinske sestre Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice nastupili su s tri stručna predavanja.

Skup je bio podijeljen u pet tematskih cjelina. Najveći broj stručnih predavanja odnosio se na bolesti jetre, predtransplantaciju i transplantaciju jetre, a značajna su bila i stručna predavanja koja su se odnosila na ulogu edukacije i pripreme prehrane kod bolesti probavnog sustava te novosti u dijagnostičko – intervencijskim postupcima kod hepatobilijarnog sustava.

Zadnja cjelina stručnih predavanja odnosila se na kirurško zbrinjavanje crijevnog zatajenja, kirurško zbrinjavanje dekubitusa, perspektivu života bolesnika sa stomom te kontrolne kirurške liste.

Gost predavač ove tematske cjeline bio je prof. dr. sc. Dujo Kovačević, s predavanjem:„Kirurgija crijevnog zatajenja.“ Liječnik Amir Ibukić održao je predavanje:„Kirurški pristup liječenju rektokele.“ Medicinska sestra Ivanka Gašparić, enterostomalni terapeut, održala je predavanje:„Zdravstvena njega bolesnika operiranog zbog crijevnog zatajenja.“

Osim stjecanja novih znanja, dio vremena iskoristili smo za kraće druženje s kolegama i kolegicama i razmjenu iskustava te upoznavanje znamenitosti grada Splita.

Izvješće pripremile: Ivanka Gašparić, Ana – Marija Krušić i Valentina Kušek Cesarec