11. memorijalni skup gastroenteroloških sestara u Bjelovaru

kirurgija bjelovar naslovnaPripremila: Jelena Šodec, bacc.med.techn.

Od 8.11.-9.11.2013.g. u Bjelovaru je održan 11. memorijalni skup gastroenteroloških sestara i tehničara Hrvatske. Stručni skup se tradicionalno održava svake druge godine  u Bjelovaru, u organizaciji Odsjeka  gastroenterologije, Jedinice djelatnosti internih bolesti Opće bolnice Bjelovar i Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske.

S Klinike za kirurgiju  KBC Sestre milosrdnice Zagreb, Skupu su prisustvovale medicinske sestre: Milica Žilić, Vesnica Kušek Cesarec, Ivanka Gašparić, Jelena Šodec.

Na Skupu su prezentirane teme koje su imale za cilj upoznati sudionike s procesom zdravstvene njege  kod bolesnika sa gastroenterološkim bolestima, te postupanjem kod eventualnih komplikacijama tih bolesti.

bjelovar 1

Teme su bile raznolike: od intervencija medicinske sestre kod endoskopskog  liječenja  fistula, laceracija i perforacija, do prepoznavanja simptoma I komplikacija kod  bolesti probavnih organa, što ima veliku važnost u radu medicinske sestre. Raspravljalo se o novim smjernicama u osnovnim mjerama održavanja života, te zdravstvenoj njezi oboljelih od malignih bolesti.