28. studenog 2012.

Izvještaj s XVI. Kongresa HUD HMP s međunarodnim sudjelovanjem

Pripremili:Marija Basač, bacc.med.techn., Denis Mišković , mt., Jadranka Pevec, ms.

KBCSM, Klinika za kirurgiju

Od 18. do 23. listopada 2012. g. u Novom Vinodolskom održan je XVI. Kongres HUD HMP s međunarodnim sudjelovanjem. U godini koja je prošla od posljednjeg kongresa, u Hitnoj medicinskoj službi dogodile su se brojne promjene. Tako smo i mi ustrojem Objedinjenog hitnog bolničkog prijema dobili ravnopravno mjesto u zdravstvenom sustavu. Naši djelatnici sudjeluju u brojnim edukacijama kako bi unaprijedili znanje i vještine te se u svakodnevnom radu pridržavali algoritama u zbrinjavanju hitnih bolesnika. Teme kongresa fokusirane su na prikaze slučajeva iz svakodnevnog rada, analize učinjenog i razmišljanja o eventualnom drugačijem i boljem djelovanju.

Poseban naglasak je na trijaži kako u vanbolničkim uvjetima tako i u bolničkim. Dobro poznavanje trijaže doprinosi bržem i kvalitetnijem zbrinjavanju svih ozlijeđenih.
U OHBP bolesnici su trijažirani u pet kategorija:
-  akutna opasnost po život – pregled potreban odmah
-  teško oboljeli i povrijeđeni  bez akutne opasnosti po život – pregled unutar 10    minuta.
-  bolesnici s ozbiljnim zdravstvenim problemom ali stabilni – pregled unutar 30 minuta.
-  bolesnici kojima ne prijeti neposredna opasnost uslijed ozljede i pregled je moguć unutar 1 sata.
-  bolesnici s kroničnim bolestima ili ozljedama – pregled unutar 2 sata.

U hitnom prijemu prednost zbrinjavanja imaju životno ugroženi bolesnici!

Istaknuta je i detaljno opisana važnost i uloga medicinske sestre u vanbolničkim hitnim službama i OBHP. Rad u hitnoj službi je izrazito stresan,odgovoran i vrlo zahtijevan. Unatoč svemu tome medicinska sestra pristupa svakom bolesniku kao cjelini sa svim njegovim osnovnim ljudskim potrebama. U hitnu službu dolaze bolesnici uz akutnim problemima i sa svim pratećim bolestima. Zato medicinska sestra mora pravilno i kontinuirano procjenjivati bolesnikovo stanje,  tj. da su dijagnoze i intervencije medicinske sestre  promjenjive, uz naravno   težište na trenutno akutnoj dijagnozi.

Dragocjeno je iskustvo  slušati kolegice i kolege kako u svojim radovima i sažecima naglašavaju posebnu vrijednost  vezanu  uz svakodnevni rad te njegovom unapređenju, jer niti jedan zdravstveni sustav ne može opstati bez  ovog profila medicinskih djelatnika i ulaganja u njeno permanentno usavršavanje.

Tijekom 4 dana prezentirano je 37 radova  u vidu usmenih prezentacija. Medicinske sestre i tehničari KBC-a Sestre Milosrdnice  upriličile su ovaj kongres svojim stručnim radovima i aktivnim sudjelovanjem.

Kongresu su nazočili sa Klinike za kirurgiju medicinske sestre: Marija Basač, Jadranka Pevec i medicinski tehničar Denis Mišković.

KBCSM Klinika za kirurgiju prezentirala je sljedeći radove:

  1. “ Zbrinjavanje politraumatiziranog bolesnika u bolničkim uvjetima“ autora: Žilić Milica, Basač Marija, Ilić Ana, Željko Puškarić,
  2. “ Što medicinska sestra-tehničar treba znati o sadrenim zavojima   “ autora: Žilić Milica, Mišković Denis, Milek Dalibor, Puškarić Željko

ZAKLJUČAK:
Ovaj kongres je pokazatelj uspješnosti timskoga rada vanbolničkih i bolničkih hitnih službi.

Copyright © Sva prava pridržana, KBCSM