23. lipnja 2013.

Izvještaj sa 5. međunarodnog kongresa medicinskih sestara intenzivnih njega, anestezije i reanimacije u Beogradu

Pripremila: Danijela Prugovečki, bacc.med.techn.

KBCSM, Zavod za anesteziologiju i intenzivno liječenje
 

U beogradskom Sava centru od 23. do 25. svibnja 2013. god., održan je Međunarodni kongres medicinskih sestara intenzivnih njega, anestezije i reanimacije - 5. EfCCNa (European federation of Critical Care Nursing associations) i UINARS kongres. Ovaj stručni skup svjedoči o uspješnoj suradnji sestrinstva na europskom nivou, koje je vođeno idejom EfCCN-e: Radeći zajedno – Postižemo  više. Cilj Kongresa bio je očuvanje i širenje suradnje koja već postoji u Europi, još važnije - da se stvore nove internacionalne mreže za razmjenu ideja, iskustava i znanja kao temelj razvoja sestrinstva kao profesije.
Glavna tema Kongresa: Susret istoka i zapada - jačanje sestrinstva na polju intenzivne njege u Europi, imala je za cilj razmatranje ključnih pitanja rada sestara u intenzivnoj njezi. Na dnevnom redu je bilo obilje kliničkih, edukativnih i istraživackih tema.

Međunarodni stručni odbor Kongresa imao je veliko zadovoljstvo da primi 253 sažetaka kolega predstavnika iz 31 europske zemalje, uključujući Hrvatsku, kao i Južne Afrike, Australije, Meksika, Tajvana i mnogih drugih zemalja.
Ispred Hrvatskog društva anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, kongresu je nazočilo 20 sudionika iz cijele Hrvatske, od toga 8 medicinskih sestara i tehničara sa Zavoda za anesteziologiju i intenzivno liječenje našeg KBC-a.
Kongres je bio još jedan dokaz našeg profesionalnog razvoja, budućih izazova i prije svega, prepoznatljivost u Europi i šire.

 
Copyright © Sva prava pridržana, KBCSM