23. lipnja 2013.

Tečaj: Liječenje i zbrinjavanje kronične rane (tečaj stalnog stručnog usavršavanja II. kategorije za medicinkse sestre/tehničare)

Pripremile: Željkica Čubrilović, bacc. med. techn., Anamarija Tvorić, bacc. med. techn.

KBCSM, Referentni centar za kronične rane MZ RH i Udruga medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju; Klinika za kožne i spolne bolesti
 

U organizaciji Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a „Sestre milosrdnice“, Referentnog centra za kronične rane MZSS RH i Udruge medicinskih sestrara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju,  Vinogradska c. 29, Zagreb, 24. travnja 2013. godine od 14 do 20 sati uspješno je održan još jedan u nizu Tečaj stalnog medicinskog usavršavanja II. kategorije za medicinske sestre/tehničare. Na tečaju su u velikom broju prisustvovale medicinske sestre, fizioterapeuti, liječnici opće medicine iz svih krajeva Hrvatske.

Urednice i voditeljice tečaja bile su Prof. dr. sc. Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti, voditeljica Referentnog centra za kronične rane MZSS RH, dr. med. Sanja Špoljar, voditeljica ambulante za flebologiju i kronične rane, spec. deratovenerologije i venerologije te Anđelka Brtan, dipl. med. techn., glavna sestra Klinike, Željkica Čubrilović, bacc. med. techn., glavna sestra Zavoda Klinike, Anamarija Tvorić, bacc. med. techn., glavna sestra ženskog odsjeka i Mira Čavka, med. sestra Ambulante za flebologiju i kronične rane.

Cijeljenje rane je dinamički proces koji na odgovarajući način dovodi do obnove tkivnog integriteta i funkcije. Procjena potrebnog vremena za cijeljenje rane nije proizvoljna, već zavisi od mnogih čimbenika kao što su: veličina rane, etiopatogeneza, opće stanje bolesnika, ostale prateće bolesti itd. Kada je normalni proces obnove poremećen, nastaje kronična rana. U kroničnoj rani, sporo i abnormalno cijeljenje rezultat je biokemijskih i fizioloških defekata lokalnog tkiva, ili sistemskog defekta u bolesnika.

 Osnova u liječenju kronične venske bolesti te njezinih posljedica i kasnijih komplikacija jest kompresivna terapija. Kompresivna terapija omogućuje ubrzanje venskog protoka, smanjenje volumena vena, smanjenje refluksa u venama, smanjenje rezidualnog volumena te poboljšanje mišićne pumpe uz smanjenje edema te na taj način ubrzava cijeljenje venskog ulkusa na potkoljenici. Osnovna je terapija kod limfedema te edema druge etiologije.

S obzirom da su proizvodi za njegu kroničnih rana temeljeni na naprednoj teoriji vlažnog cijeljenja rane i objedinjavanju aspekata liječenja kronične rane uključujući čišćenje, oslobađanje od pritiska u terapiji je važan odabir kako prave obloge, tako i postupaka postavljanja i terapijskog djelovanja kompresivne terapije. Cilj nam je educirati medicinske sestre i tehničare o osnovnim uzrocima nastanka potkoljeničnog vrijeda, savladati pravilnu procjenu vrijeda, odlučiti kako odabrati i primijeniti suvremene obloge te potrebu primjene kompresivne terapije u liječenju kroničnog vrijeda.

Svi pasivni sudionici tečaja bili su bodovani sa 6 bodova od strane Hrvatske komore medicinskih sestara, a aktivni sudionici sa 10 bodova.
 
Copyright © Sva prava pridržana, KBCSM