24.ožujka 2013.

Rane - postupci liječenja - s posebnim osvrtom na terapiju negativnim tlakom

Pripremila: Božica Leško, bacc.med.techn.

KBCSM, Klinika za unutarnje bolesti, Zavod za kardiologiju

U Zagrebu, 28.02. i 01.03.2013. godine u KB "Dubravi" održan je tečaj o postupku liječenja rana s posebnim osvrtom na terapiju negativnim tlakom, voditelj tečaja - doc.dr.sc. Srećko Budi. Previjanjem rana uporabom suvremenih obloga smanjuje se učestalost previjanja, štedi vrijeme zdravstvenog djelatnika, donosi uštedu materijala i smanjuje mogućnost dodatne kontaminacije.

Susrećemo se sa različitim vrstama obloga od različitih proizvođača te svaka obloga ima ciljanu namjenu ovisno o vrsti rane i stadiju cijeljenja.
Prednosti primjene obloga u odnosu na klasični način previjanja dokazani su izračunom cost - benefit. Cost benefit kao pojam sadrži dva osnovna elementa:
- mjerenje troškova (koliko je potrošeno sredstava u tijeku liječenja)
- mjerenje učinkovitosti samog liječenja

Kronične rane koje imaju promijenjen fiziološki proces cijeljenja te stoga ne cijele i time direktno djeluju na troškove liječenja i kvalitetu života pacijenta.
Primjena antiseptika na rane osim redukcije mikrobne populacije ima za cilj sprečavanje razvoja infekcije i odgođenog cijeljenja te razvoja kronične rane i sveukupnim djelovanjem potpora je ciljanom liječenju i fiziološkom cijeljenu rane.

Terapija negativnim tlakom (VAC therapy) je neinvazivni i dinamički sustav koji poboljšava proces cijeljenja u rani i u posljednje vrijeme postaje sve raširenija. Temelji se na primjeni negativnog (subatmosferskog) tlaka u rani preko sustava specijalne spužve ili gaze, odnosno specijalnih plastičnih cijevi, koje predstavljaju konekciju između samog uređaja i medija u rani. Terapija negativnim tlakom koristi se s uspjehom u tretmanu akutnih a posebno kroničnih rana; dijabetičko stopalo, ulkusi, dekubitusi, unatrag 15-tak godina. Nekrotično tkivo ili infekcija je kontraindikacija za terapiju negativnim tlakom tako da je debridman - nekrektomija obavezna prije primjene ove terapije. Osnovni mehanizam djelovanja negativmog tlaka je povećanje tj. poboljšanje lokalne cirkulacije, smanjenje edema tkiva i bakterijske kolonizacije, kao i prevencija okolne tkivne dehidracije.
 
 
Copyright © Sva prava pridržana, KBCSM